czwartek, 10 kwietnia 2014

Chili con Carne

Chili con Carne wcale nie trudna sprawa lecz wymaga namoczenia fasoli dzień wcześniej.


 Dla 6 osób:
1. Czerwonej fasoli 250 g
2. Białej fasoli 250 g
3. Mięsa wołowego 500 g \ wieprzowego 300 g
4. Czerwone papryczki 2-3  chili
5. Duża Papryka czerwona
6.Cebula duża
7.Przecier pomidorowy 

8.Pomidory z puszki lub polne ok 1 kg
9. Kukurydza 1 duża puszka
10. Przyprawy: Pieprz Cayenne, Liść laurowy,sól, pieprz, sól można zastąpić vegetą.

Fasolę moczymy dzień wcześniej,gotujemy lekko osoloną, w tym czasie smażymy mięso z cebulą na końcu smażenia dodajemy rozgnieciony czosnek. 
Dodajemy mięsa do na wpół ugotowanej fasoli. Pamiętamy o dodaniu liścia laurowego
Papryki chili drobniutko kroimy. Słodką paprykę kroimy na dość spore kawałki.Dodajemy bezpośrednio do gotującej się Fasoli i mięsa.
Gdy składniki w garnku są już miękkie wsypujemy kukurydzę.
Pomidory przesmażamy na maśle ( gdy są to polne pomidory wcześniej najlepiej je sparzyć i obrać)
dodajemy do prawie już gotowej potrawy.
Pozostało nam włożenie przecieru pomidorowego i przyprawienie wszystkiego do smaku.
Potrwa bardzo pikantna.
Podajemy gorącą z chlebem.
                                                                                           Smacznego  
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz