sobota, 25 października 2014

Sajgonki

Mam dla was przepis na prawdziwe sajgonki
SAJGONKI
1 średnia główka kapusty białej
1 duża marchew
1 duża cebula
0,5 kg mięsa mielonego
4 żółtka z jaj / białko do smarowania
makaron sojowy mały
0,5 paczki grzybów MUN
sól
cukier
pieprz
olej 
Papier ryżowy najlepiej 300gramowy ( są też małe opakowania zawierające do 14 listków co daje nam raptem 7 maleńkich sajgonek jak to że listki papieru są mniejsze i nie wygodne do zawijania).
PRZYBORY
pędzelek do smarowania
wilgotna ściereczka
pończocha bądź gaza
Kapustę drobno szatkujemy, ścieramy marchew na tarce jarzynowej oraz cebulę.
wszystko razem mieszamy dodajemy sól i zaczynamy męczyć aż wszystko puści sok i mocno skruszeje.
Wrzątkiem zalewamy makaron sojowy oraz grzyby Mun gdy zmiękną makaron kroimy na 3 cm kawałki grzyby drobno.
Teraz odciskamy bardzo dokładnie kapustę i tu przyda nam się pończocha .
Gdy już uporamy się z wyciskaniem dodajemy makaron, grzyby, mięso, 4 żółtka, cukier, pieprz do smaku ewent. jeszcze soli. mieszamy wszystko.
Na blacie równo układamy wilgotną ściereczkę na niej kładziemy listek papieru ryżowego wytłaczaną stroną do góry, smarujemy białkiem i nakładamy drugi listek który też smarujemy białkiem, bierzemy garść farszu
i kładziemy na dole koła
reszta w/g rysunku , teraz wkładamy na bardzo rozgrzany olej, w trakcie smażenia powstaną bąbelki
gdy zrobią się żółciutkie są gotowe.

                                                                                                   Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz