poniedziałek, 3 listopada 2014

Dziś obiadek w całej krasie
Karczek smażony z kapustą zasmażaną oraz żelaznymi łyżką kładzionymi.

Składniki: Do kotletów
Karczek bez kości 5 kotletów - sól, pieprz
bułka tarta,
jajka  4szt
Oliwa do smażenia
Umyty karczek lekko zbijamy po obu stronach solimy i pieprzymy.
często taki karczek odstawiam na 15 min by przeszedł przyprawami.
Sukces by karczek był soczysty i miękki obtaczamy go Bułka, jajko, bułka.
Po czym wrzucamy na rozgrzaną oliwę i zmniejszamy lekko gaz by po soku miał czas dojść w środku.

Do karczku podałam zasmażaną kapustę od lat stosuję ten sam sposób i wychodzi pychota

Kapusta kiszona 1 kg
smalec ja dodaję takiego własnej roboty ze skwarkami
1kg pomidorów bez skórki
jajko całe
pieprz, papryka ostra, tymianek
rozgrzewam smalec na woku ( głębokiej patelni ) i wrzucam kapustę smażę ją dość długo by była krucha gdy zaczyna mi przywierać dolewam odrobinkę wody i czekam aż wyparuje równocześnie doprawiam lekko do smaku. na koniec  wrzucam pokrojone pomidory bez skórki lub takie z puszki na tą ilość 2 puszki
Czekam aż wszystko ładnie się zmiesza a nadmiar wody odparuje po raz kolejny.
Dodaję jajko i szybko mieszam by mi połączyło całość gotowe.

Pozostaje kwestia żelaznych łyżką kładzionych i tu nadmienię iż trzeba pamiętać by Ziemniaki odsączyć z wody!!!
Ziemniaki surowe ścieramy na drobnej tarce lub ciachamy blenderem odciskamy felerną wodę z której zbieramy skrobię i tylko ją dodajemy z powrotem do ziemniaków  teraz pozostaje nam dodać trochę mąki pszennej i kartoflanej  i jajko. Praktycznie gotowe Ja tworzę konsystencję zwartej papki posypuję deskę mąką wykładam papkę i mokrą łyżką wrzucam drobne kluseczki na gotującą się osoloną wodę kilka minut przelewam zimną wodą i wyciągam.
Można nasze kluchy okrasić słoninką z cebulką jak kto lubi :)

                                                                                                                     Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz