poniedziałek, 3 listopada 2014

Sushi

Domowy sposób na zrobienie Sushi


1.Ryż do Sushi. 
2. Łosoś wędzony,krewetki, bądź inne do wyboru na zdjęciu z łososiem.
3.Ogórek konserwowy lub kiszony obje wersje są smaczne.
4.Papryka Czerwona.
5. Liście Nori
6. Mata bambusowa do zawijania.
Ugotowany ryż nakładamy na liść Nori nie za grubo

tu przykład zapożyczony, by ułatwić wam zadanie i tak jak na załączonym obrazku widać układamy nasze przysmaki na zdjęciu widać paluszki krabowe i sałatę znaczy wkładamy co kto lubi. Moja wersja zdjęcie Nr1 jest z łososiem wędzonym, ogórkiem konserwowym i papryką.
Wszystkie składniki kroimy w paski i układamy na ryżu po czym zawijamy rulonik za pomocą maty bambusowej.

Gdy mamy już rulonik kroimy go na plastry ok 1,5-2 cm
Podajemy z imbirem marnowanym w soku z buraków lub gotowym ze słoiczka, sosem sojowym ciemnym lub teryiaki. Może trudno wygląda ale jest to bardzo proste danie, dobre na imprezy. Do ugotowanego ryżu warto dodać sushi sos do ryżu dodaje się go do ciepłego jeszcze ryżu a na liście kładziemy ryż wystudzony.
                        
                                                                                                                              Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz