czwartek, 20 lutego 2014

Chińskie pierożki z rosołem

 Moja wielka wariacja kuchenna. Zajęła mi pół dnia, ale efekt - palce lizać!


     Ciasto:
 - 1kg mąki
 - 3 jajka
 - 0,5l wody
- szczypta soli
Wymieszać, rozwałkować, pokroić w kwadraty.

    
Farsz:
- 1kg kapusty kiszonej
- 20 dkg. kaszy gryczanej, nie palonej
- 15 dkg. kotletów sojowych
- 2 piersi z kurczaka
- olej
- 2 jajka 

Kapustę pokroić na drobno, wrzucić na rozgrzany olej i po kolei dodawać ugotowaną bez soli kaszę, pokrojone drobniutko piersi z kurczaka, i pokrojone drobno kotlety sojowe. Podlać to wszystko wodą. Smażyć do miękkości, aż wyparuje woda. Wtedy dodać jajka i mieszać ok 3 minuty.
Wpakować to co stworzyliście w ciasto i gotować w wodzie z solą ok. 8 min. Po wypłynięciu zahartować zimną wodą by się nie sklejały.

      Rosół :
- 0,5 kg. piersi z kurczaka
- 1 marchewka duża
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- pół dużego pora
- wiórki papryki ostrej
- grzyby mun ok. 1/3 opakowania
- Vegeta i pieprz czarny mielony.
Warzywa pokroić na paski (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw.) Pierś kurczaka pokroić w drobne, cienkie paski. Wszystko wrzucić do gara. Dodać wiórki papryki, vegetę i pieprz do smaku.
Gotować na wolnym ogniu do czasu, gdy warzywa będą al dente.

     Podanie:
  Polecam pokroić w cienkie plasterki imbir, sparzyć go, i położyć na gotową potrawę. Pozwoli to na odnalezienie wszystkich smaków potrawy. Całość polać sosem sojowym ciemnym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz