czwartek, 20 lutego 2014

Pikantny kurczak z rodzynkami


Zwariowany kurczak, idealny na rodzinny, niedzielny obiadek.



    Marynata do kurczaka:
- mała paczka rodzynek
- tymianek
- pieprz cayenne
- pieprz czarny mielony
- przyprawa do pieczonego kurczaka z miodem
- czosnek mielony
- szczypta cukru
- olej
- przyprawa do gyrosa
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Gotową marynatą nacieramy kurczaka
(mogą to być nóżki, skrzydełka, co kto lubi) i zostawiamy w lodówce na 30 minut. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub woreczkach.

     Surówka z białej kapusty po wietnamsku:




- pół małej główki białej kapusty
- marchewka
- cebula
- ocet winny
- cukier
- sól i pieprz
Kapustę kroimy w piórka, marchewkę ucieramy na grubej tarce, cebulę kroimy na cienkie półplasterki. Dodajemy trzy łyżki octu, dwie łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz